Wij gebruiken cookies voor analyse, veiligheidsdoeleinden, het goed functioneren en het persoonlijker maken van de website. Gaat u verder op de site? Dan geeft u ons toestemming om cookies te plaatsen.

Voordelen online bestellen

  • Voor 20:00 besteld morgen in huis
  • Makkelijk en veilig betalen

Tips met dieeten

Doe het voor je eigen welzijn.
Eet met aandacht.
Succes begint bij een realistisch doel.
Denk niet in termen van dieet.

De wereld is zich steeds meer bewust van de voordelen van het weglaten van vlees of vis in een dagelijks eetpatroon. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om helemaal geen dierlijke producten meer te consumeren. Wat beweegt deze doelgroep eigenlijk? En wat zijn de voordelen van vegetarisch of veganistisch zijn? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Vegetariër, flexitariër, pescetariër en veganist; de verschillen.

Het begrip vegetariër bestaat al een lange tijd. Vegetariër ben je als je geen vlees en vis eet. Veel bekende mensen zoals Albert Einstein en Mahatma Ghandi kozen er voor om vlees en vis weg te laten. Steeds meer restaurants bieden vegetarische gerechten aan op hun menu en ook supermarktketens besteden veel aandacht aan dit onderwerp.

Flexitarier ben je wanneer je nog wel vlees en vis eet, maar minder dan voorheen. Dan kennen we ook nog de pescetarier; wanneer je er voor kiest om geen landdieren maar wel vis te eten. Wanneer je totaal geen dierlijke producten tot je neemt (dus ook geen zuivelproducten als kaas, yoghurt, melk, eieren etc.) spreek je van veganisme.

Beweegredenen: dierenleed, het mileu en jouw gezondheid!

  • Dierenleed: De meeste vegetariërs of veganisten kiezen er voor om geen dieren meer te eten omdat ze het oneens zijn met de manier waarop dieren worden behandeld. Je kunt er bijna niet meer om heen; je ziet op social media de meest verschrikkelijke filmpjes voorbij komen van dieren die onder de meest erbarmelijke omstandigheden moeten overleven, voordat ze in de supermarkt te koop zijn en op ons bord belanden.
     
  • Het milieu: Het eten van minder vlees leidt tot minder uitstoot van broeikasgassen waardoor het milieu minder wordt belast. De voedselindustrie is verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen, waarvan de helft komt door zuivel en vlees. Er is veel land, water en voer nodig voor het houden van vee. En veevoer moet ook worden verbouwd en vervoerd.
     
  • Jouw gezondheid: Het eten van (veel en bewerkt) vlees kan samen hangen met een verhoogd risico diverse ziektes als obesitas, een beroerte, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Ook bevat bewerkt vlees meestal veel verzadigd vet en zout en dieren worden vaak genetisch gemanipuleerd of krijgen hormonen en antibiotica toegediend. 

Hart- en vaatziekten veroorzaken zo'n 25% van alle sterfgevallen in Nederland. Voeding is daarbij een belangrijke oorzaak. Dierlijke producten zijn namelijk rijk aan cholesterol en verzadigde vetten. Deze hopen zich op in het lichaam en kunnen leiden tot opstoppingen van (slag) aders. 

Diezelfde stoffen dragen ook bij aan overgewicht, ook bekend als obesitas. Hoe natuurlijker je eet (denk bijvoorbeeld aan planten, groenten en peulvruchten) hoe minder vet je eet, hoe slanker je blijft. 

Om uitbraken van ziekten te voorkomen worden dieren als kippen, koeien en varkens regelmatig antibiotica en hormonen toegedoend. Dat betekent dus dat wanneer je vlees eet, je met die maaltijd een ongewenste hoeveelheid medicatie binnen krijgt. 

Eiwitrijke vegetarische voeding

Het is dus niet alleen onnodig, maar ook ongezond om vlees en vis te eten.  Je hebt geen dierlijke producten nodig om voldoende juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Wat wel heel belangrijk is, is dat je voldoende eiwitten binnen krijgt! Hier lees je waarom eiwitrijke voeding zo belangrijk is. 

Dline heeft een breed assortiment eiwitrijke producten die je helpen om een gezonde leefstijl te bereiken en behouden. Ook zijn er ontzettend veel foodblfoggers en recepten pagina’s die gespecialiseerd zijn in vegetarische of veganistische recepten waardoor je oneindig kunt variëren met gerechten. Neem eens een kijkje op onze website bij de recepten. Daar vind je diverse inspirerende vegetarische recepten.