Wij gebruiken cookies voor analyse, veiligheidsdoeleinden, het goed functioneren en het persoonlijker maken van de website. Gaat u verder op de site? Dan geeft u ons toestemming om cookies te plaatsen.

12 tips om jouw immuunsysteem te versterken!

Wat kun jij zelf doen om jouw weerstand te verhogen en je immuunsysteem te ondersteunen?

Nog nooit was het zo belangrijk om je immuunsysteem te versterken. In deze onzekere, onwerkelijke maar helaas realistische situatie waarin we leven is het van uiterst belang er voor te zorgen dat jouw weerstand optimaal blijft. Dit kun je doen door een aantal eenvoudige tips toe te passen. Wij sommen ze voor je op: 

Trek je kruidenkastje open! 

Grote kans dat wanneer jij je keukenkastje opentrekt, je een van de volgende huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tegenkomt. De volgende middelen dragen bij ter bestrijding van infecties: 

  • Knoflook
  • Thijm 
  • Salie
  • Oregano
  • Basilicum
  • Paddenstoelen en champignons 
  • Gember 
  • Groene thee
  • Bessen
  • Vitamine C-rijke fruit en groenten (liefst onbewerkt en vers: denk aan citrusvruchten, kolen, paprika's, pepers, peterselie, kiemgroenten, kiwi, ananas, bieslook, etc.) 

Drink voldoende water

Het lichaam heeft gemiddeld zo'n 2,5 liter water per dag nodig om te kunnen functioneren. We halen ongeveer 1 liter uit onze voeding, die andere 1,5 liter moeten we dus actief tot ons nemen. Vind je drinken lastig, breng je drankje dan op smaak met bijvoorbeeld suikervrije ranja, of fruit (gember, sinaasappel, citroen, munt, etc.) zijn lekker en verfrissend. 

Zonlicht is key!

Tijdens dit seizoen kun je gerust even lekker in de zon zitten zonder dat dat directe schade toebrengt (de UV-indez is namelijk nog laag). Zonlicht stimuleert de vitamine D productie, melatonine-productie en herstelt de balans in onze cellen. Kun je minder goed tegen de zon, dan heb je mogelijk een tekort aan goede vetzuren (bijvoorbeeld noten, olie, spirulina, etc.). Je kunt dit met voeding corrigeren, maar wil je er zeker van zijn dat je niets tekort komt; gebruik dan onze voedingssupplementen.

Gebruik goede voedingssupplementen:

Het lijf heeft de juiste en voldoende voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Omdat je niet alle stoffen uit voeding alleen kunt halen, heeft Dline een assortiment kwalitatief hoogwaardige supplementen voor je:

Bekijk hier het hele assortiment supplementen.

Beweeg voldoende

JUIST in deze tijd is het super belangrijk om te bewegen. Doordat we verplicht meer thuis zitten, bewegen we automatisch minder. Ga wandelen (al is het maar een ommetje van een kwartiertje). Ben creatief met de middelen die je in huis hebt nu je niet naar de sportschool kunt gaan. Op Youtube vind je oneindig veel filmpjes van home-workouts die je kunt doen. Heb je geen gewichten in huis, gebruik dan bijvoorbeeld (bak)steen, of verzamel gewicht in een emmer zodat je toch wat spiertraining kunt doen. Ook met alleen al een dynaband (online te bestellen) kun je op een laagdrempelige manier je spieren in beweging houden.

Zorg voor de juiste voeding 

Eiwitrijke voeding is erg belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam. De eiwitten die we eten worden omgezet naar aminozuren. Deze hebben invloed op onze prestaties; lichaamsherstel; je energielevel, je spier en vet-verhouding en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er zijn twee verschillende soorten aminozuren te onderscheiden. Namelijk semi-essentiële aminozuren; deze kan je lichaam zelf aanmaken en essentiële aminozuren; deze kun je niet zelf aanmaken en zul je dus via voeding binnen moeten krijgen! Om het je makkelijker te maken de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen (naast groenten en fruit) heeft Dline een breed assortiment eiwitrijke (en koohydraatarme) producten. Eet jij eiwitrijke voeding, in combinatie met de juiste voedingssupplementen dan voorkom je dat je lijf je spieren afbreekt en eerst de (overtollige) vetten verbruikt. Lees meer hierover

Vermijd suiker of verminder je suikerinname

Suiker werkt weerstandverlagend. Need to say more? Vervang suikerrijke producten bij de bereiding van je gerechten of kies voor plantbased oplossingen. 

Onderhoud je darmflora

Wist je dat 80% van je immuunsysteem wordt bepaald door je darmen? Je kunt je darmflora in balans brengen door regelmatig gefermenteerde producten te eten die rijk zijn aan lactobacillen (bijvoorbeeld: zuurkool, gefermenteerde groenten, shoyu, tamari, tempeh, natto, miso, appelazijn, amandel- of kokossyoghurt, etc.). Ook het eten van vezels dragen bij. Beperk dierlijke producten zoveel mogelijk (melk, kaas, vlees) en bewerkte voeding met weinig voedingswaarde. Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkte voeding. Houdt indien mogelijk de 80-20 regel aan: vul 80% van je bord met groenten. Bij deze een overzicht van groenten die je onbeperkt kunt eten (zonder dat je hierdoor aankomt): Snijbiet; asperge; andijvie; broccoli; (bleek)selderie; witlof; champignons; groene kool; bloemkool; zuurkool; komkommer; courgette; sterrenkers; spinazie; sojascheuten; groene paprika; radijs; Chinese kool; venkel; augurken in azijn; alle soorten bladsla; het groene gedeelte van de prei; ½ ui; peultjes; taugé en radijs.

Douche koud

Dit versterkt je immuunsysteem. Bouw het koud douchen op: douche zoals normaal, maar rond je douche af met een minuut koud(er) water. Bouw dit minuutje langzaam op en laat indien mogelijk de warme douche achterwege. Je vindt online wederom veel uitleg over de voordelen van koud douchen. Koud douchen geeft je o.a. energie; het verhoogt je bloedcirculatie; het helpt bij afvallen; het helpt tegen cellulitus; is beter voor je haar en huid; het verbetert je lymfesysteem en lichamelijke prestaties; het verbetert emotionele veerkracht en het helpt tegen depressie.

Zorg voor voldoende slaap en rust

Een tekort aan slaap kan leiden tot gewichtstoename, ontstekingen, bijdragen aan hart- en vaatziekten en andere afwijkingen. Slaap je slecht, dan ben je vatbaarder voor depressies. Tijdens je slaap verwerkt je lichaam de prikkels die je overdag op doet en herstelt het. Een tekort aan slaap verstoort deze natuurlijke processen. Een goede nachtrust verhoogt daarbij het concentratievermogen en draagt bij aan productiviteit. 

Ook mediteren kan rustgevend werken. Online vind je net zoals work-outs ook een groot aanbod aan meditatie- en yoga tutorials. Een vorm van yoga die zeer rustgevend werkt is yin yoga. Bij deze vorm van yoga neem je houdingen aan die voornamelijk gericht zijn op het versterken en versoepelen van bindweefsel en gewrichten. Je rekt je dieperliggende spieren en maakt je bekkengebied los.

Geniet!

Het klinkt een beetje cru, maar probeer te genieten van deze weken 'verplichte rust'. Kun je om welke reden dan ook niet werken (bijvoorbeeld omdat je geen kantoor fucntie hebt die je niet vanuit huis kunt vervullen, of werk je op locatie) probeer de situatie dan te draaien en er het positieve van in te zien. We leven in een drukke maatschappij, gericht op prestatie, het behalen van targets en het verleggen van persoonlijke doelen. We zijn gewend om vervulling buiten onszelf te zoeken, waardoor we vaak vergeten hoe is het om bij ons zelf te blijven. Probeer te genieten van de kleine dingen zoals het doorbrengen van tijd met je familie; de zon; een lekker kopje koffie of thee; een wandeling. Heb je hobby's die je thuis kunt oppakken; ga aan de slag. Houd je bijvoorbeeld heel erg van koken; ga lekker aan de slag in de keuken (worden je naasten vast ook heel blij van)!

Ritme en regelmaat

Het is erg verleidelijk om, nu je geen 'verplichtingen' hebt de hele dag in bed te blijven liggen. Probeer toch een beetje regelmaat in je dag aan te brengen. Sta bijvoorbeeld op rond een bepaald tijdstip; maak een lekker en gezond ontbijtje voor jezelf (inspiratie vind je hier); maak een ommetje; ga lekker in bad; lees een boek in de zon; doe een home work-out of meditatie; bedenk wat voor lekkers je maakt voor de lunch of het avondeten.. voor je het door hebt is je dag voorbij!