Wij gebruiken cookies voor analyse, veiligheidsdoeleinden, het goed functioneren en het persoonlijker maken van de website. Gaat u verder op de site? Dan geeft u ons toestemming om cookies te plaatsen.

Voordelen online bestellen

  • Voor 16:00 besteld morgen in huis
  • Makkelijk en veilig betalen

Tips met dieeten

Doe het voor je eigen welzijn.
Eet met aandacht.
Succes begint bij een realistisch doel.
Denk niet in termen van dieet.

Zuivel vervangers 

 
Plantaardige producten winnen steeds meer terrein. Ben jij je aan het verdiepen in een vegetarisch of veganistisch dieet, maar loop je tegen wat vragen aan, wellicht heb jij dan wat aan onze post. 
 
We zetten een aantal plantaardige zuivelvervangers voor je op een rijtje. Vlees en vis zijn tegenwoordig eenvoudig te vervangen, vrijwel alle supermarkten bieden tegenwoordig Vega of vegan opties waarmee je de lekkerste gerechtjes kunt bereiden. Het vervangen van zuivel producten brengt echter wat meer voorbereiding met zich mee. 
 

MELK 

Je kunt sojamelk, rijstdrank, kokosmelk, amandelmelk en havermelk gebruiken als alternatief. Wil je deze opties in je dieet verwerken kies dan voor de ongezoete varianten. Iedere supermarkt heeft tegenwoordig ook een huismerk variant als vervanger, of heeft de producten van Alpro in het assortiment. Let wel op de hoeveelheid suikers en E-producten in deze dranken. Bij de bio-winkels kom je merken als Provamel, Vitariz en Lima tegen, in verschillende smaken en soorten. Een aanrader is de Oatly barista!
 

Soorten plantaardige dranken 

Hoe maak je nu een keuze? Dat hangt er van af wat je wilt maken: 
  • Sojadrink is vaak de goedkoopste melk. 
  • Amandeldrank is romig, deze ‘melk’ leent zich prima voor het bereiden van bijna alle Dline producten als bijvoorbeeld de havermout; omelet; pannenkoek etc. 
  • Rijstdrink is wat wateriger, maar ook ‘licht’. Je kunt hiermee prima bakken.
  • Speltdrink leent zich goed voor in bijvoorbeeld je cappuccino. 
  • Kokosmelk is vrij vet en vol van smaak en is geweldig om mee te koken (bijvoorbeeld een curry of soep).
  • Hazelnootdrink heeft een – logisch – notige smaak en is daarom erg geschikt voor zoete (bak-)gerechten.
  • En dan zijn er nog dranken als hennepmelk en quinoamelk. Deze kom je niet overal tegen, want het zijn vrij exclusieve (en kostbare) producten.
 

YOGHURT

Van yoghurt zijn er veel verschillende varianten, denk aan roer-, stand-, volle-, halfvolle- en magere yoghurt. Hoe kan je yoghurt vervangen als je plantaardig wilt eten? Kies voor bijvoorbeeld soja-yoghurt of kokos yoghurt. 
 
Vaak zijn plantaardige varianten op yoghurt gezoet, en dat past minder goed binnen een dieet. Bij de bio-winkel kom je echter steeds meer merken tegen als Provamel en Sojade, met suikervrije varianten. Je kunt eenvoudig de smaak van ongezoete yoghurt aanpassen met bijvoorbeeld de Callowfit Salty Caramel of Chocolade saus. Lekker met vers fruit en zelfgemaakte granola. 
 

IJS 

Bij de reguliere supermarkt zijn diverse soorten sorbetijs en soja-ijs te koop. Het ijs van Professor Grunschnabbel is geweldig lekker, en ook het ijs van de Ice Cream Factory is aan te raden. Je kunt ook eenvoudig zelf ijs maken, het basisrecept hiervoor vind je op onze website (basisrecept proteïneijs). 
 

(SLAG)ROOM

Voor iedereen die dol is op pasta gerechten met een romige saus (vaak op basis van kookroom en creme fraiche) raden we room op basis van haver, soja of rijst aan, verkrijgbaar is de meeste supermarkten (en sowieso in de bio-winkels). Ook je soepen maak je extra smeuïg met een roomvervanger. 
 
Het vinden van een waardige vervanger voor slagroom is een lastiger verhaal. De slag’room’ van Alpro ‘op te kloppen’ is prima. Deze is wel gezoet. Andere merken zijn SoyaToo, Provamel en LeHa. 
 

RECEPT Kokosslagroom

Kokosslagroom is ook echt ontzettend lekker om zelf te maken, hiervoor heb je een (koud) blik kokosmelk nodig, wat vanillepoeder (1/2 theelepel), (1 eetlepel) kokossuiker en een handmixer. Laat het blik een nacht in de koelkast staan, schep de room uit het blik en voeg hierbij 1 eetlepel vocht uit het blik toe. Voeg hieraan het vanillepoeder en de kokossuiker toe en mix alles tot het een luchtig geheel is. 
 

KAAS

Het moeilijkst te vervangen is en blijft kaas. Bij de bio-winkel vind je kaasvervangers, maar waarheidsgetrouw moeten we melden dat niet alle vervangers even smaakvol zijn. Vaak bevatten ze een soja-achtige smaak, voelen ze vet aan en proeven ze vrij zout. De kaasvervangers van Wilmerburger zijn echter wel smaakvol (gebruik bijvoorbeeld de geraspte kaas door een saus of op een broodje), of de gewone plakken (lekker op een hamburger, op een tosti of over een ovengrerecht). 
 
Verder vind je No Muh, Sheese, Tofutti en Frescolat (even Googelen voor verkooppunten). 
 

EDELGIST

Een product dat zeker niet in het rijtje mag worden vergeten is edelgist. 
Edelgist heeft, als je het verwarmt, een lekker kazig smaakje. Het is goedkoop, gezond, en makkelijk te verwerken.